Op zoek naar trainersmaterialen voor inclusieve trainingen? Hieronder vind je er een aantal die we zelf hebben ontwikkeld; je kunt ze vrij gebruiken. Kijk ook eens in het aanbod van cursussen en trainingen om als club in ontwikkeling te blijven. En maak gebruik van de expertise van onderstaande organisaties, bijvoorbeeld over de fysieke toegankelijkheid van je sportfaciliteiten.
Ontbreekt er nog iets in dit overzicht? Laat het ons weten via samensporten@gehandicaptekind.nl.
Trainersmaterialen
- Voor het project Samen Schaatsen zijn een werkboek en 10 inspiratievideo’s voor trainers ontwikkeld door Sven Kramer Academy, Duosport en Stichting het Gehandicapte Kind.
Download het werkboek
Bekijk de video’s - Voor atletiekverenigingen is een inspiratieboek Frame Running ontwikkeld door Frame Running Nederland en Stichting het Gehandicapte Kind. Ook zijn er twee leskaarten ontwikkeld met inclusieve trainingsoefeningen én de 15 tips voor een inclusieve vereniging.
Download het inspiratieboek
Download de leskaarten en tips
Cursussen, trainingen en ondersteuning
Wil je met je club in ontwikkeling blijven? Deze organisaties bieden cursussen, trainingen en ondersteuning op het gebied van inclusief sporten.
- Gehandicaptensport Nederland biedt verschillende opleidingen, clinics en workshops over het trainen van sporters met een handicap en het stimuleren van inclusie op de vereniging.
- NOC-NSF helpt clubs om zich op verschillende thema’s te ontwikkelen met zijn programma Clubondersteuning.
- Rabo ClubSupport organiseert workshops, masterclasses en één-op-één-begeleiding voor sportclubs, op verschillende thema’s waaronder toegankelijkheid.
- Vanuit het Sportakkoord worden Sport- en beweegloketten opgezet voor begeleiding, kennisdeling en intervisie.
- Vraag ook bij je eigen sportbond naar sportspecifieke trainingen en opleidingen op het gebied van inclusie en sporten met een beperking.
- Frame Running Nederland en de AtletiekUnie geven informatie en ondersteuning om Frame Running te introduceren op jouw vereniging.
- Wil je Frame Schaatsen introduceren bij jouw schaatsvereniging, of Samen Dansen breakdancelessen op jouw dansschool? Neem dan contact op met Stichting het Gehandicapte Kind voor meer informatie.
Expertise over fysieke toegankelijkheid
Hoe toegankelijker je faciliteiten zijn, hoe beter kinderen met een handicap kunnen meedoen in sport en verenigingsleven. Pas aan waar dat mogelijk en nodig is, en vergeet bij verbouwing of nieuwbouw niet om toegankelijkheid vanaf de tekentafel mee te nemen. Voor expertise:
- PBT consult biedt ondersteuning om gebouwen en faciliteiten toegankelijk te maken.
- Ongehinderd toetst de toegankelijkheid van locaties in opdracht van gemeenten en bedrijven, en stelt deze informatie beschikbaar voor mensen met een beperking via een app en website.
- Neem ook altijd contact op met je gemeente voor ondersteuning bij het toegankelijk maken van je sportfaciliteit.
Informatie over handicaps
Kinderen (en ouders) kunnen je vaak vertellen wat zij nodig hebben om – met hun beperking – mee te kunnen sporten. Wil je toch meer weten over (sporten met) een specifieke beperking, kijk dan ook eens hier:
- Gehandicaptensport Nederland geeft informatie over sporten, sportorganisaties en samenwerkingsverbanden voor sporten met specifieke beperkingen.
- Stichting het Gehandicapte Kind geeft algemene informatie over handicaps.
Meer informatie
- Kijk op Kennis over sportondersteuning voor informatie over het regelen van sportvervoer, hulpmiddelen en financiën voor mensen met een beperking.
- Op Uniek Sporten kunnen (ouders van) kinderen en jongeren met een handicap de juiste sport vinden, advies vragen en een eigen sporthulpmiddel regelen. Staat jou sportaanbod ook op deze website?